Anayasa komisyonu kamu görevlileriyle igili maddeleri görüştü

Melda Çetiner- Kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına, savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2013 18:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Komisyonu, yeni Anayasanın ''İdare'' bölümünde yer alacak ''memurlar ve diğer kamu görevlileri'' maddesinin görüşmelerine devam etti.

Kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyecek; disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamayacak. AK Parti, bu hükmün içeriğine katılmakla birlikte, hükmü Anayasa sorunu olarak görmediğini ifade etti.

CHP ve BDP, maddeye, ''öldürme, kasten yaralama, işkence ve kötü muamele suçlarından dolayı soruşturma açılması hiçbir şekilde izne tabi tutulamaz'' fıkrasının eklenmesini istedi.

CHP ve MHP, Silahlı Kuvvetler mensupları hakkındaki disipline ilişkin hükümlerin saklı tutulmasını önerdi. AK Parti, hükmün içeriğine katılmakla birlikte, Anayasa sorunu olarak görmediğini kaydetti.

AK Parti, müsteşar, vali ve genel müdürlerin görev süresinin Başkan'ın görevinin sona ermesi ile kendiliğinden sona ereceğine ilişkin hükmün, maddeye eklenmesini önerdi. Ancak bu öneri, yürütme organına ilişkin maddelerin müzakeresinin ertelenmesi ilkesi çerçevesinde müzakere edilmedi.

-''Kanunsuz emir''-

Komisyon, ''Kanunsuz emir'' maddesini de kaleme aldı. Buna göre, memurlar ile diğer kamu görevlileri, üstünden aldığı emri, kanuna aykırı görürse yerine getirmeyecek ve bu aykırılığı o emri verene bildirecek. Ancak, üstü bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilecek; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmayacak. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmeyecek; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulmayacak.

MHP, askeri hizmetlerin görülmesine ilişkin haller ile ivedi hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla kanunla gösterilen istisnaların saklı tutulmasın önerdi.

Komisyon çalışmalarını yarın sürdürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber